Faworki

Przepis na faworki czyli kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 9 żółtek
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka spirytusu (ocet, wódka)
  • 4 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Wyrobić gładkie ciasto. Gotowe można wybić wałkiem (ja tego nie robiłam). Rozwałkować na cieniutki placek, kroić paski, naciąć w środku, przełożyć jeden koniec. Smażyć na gorącym smalcu (4-5 kostek), posypać cukrem pudrem.

Wyszło 2 podstawy deserowe (posypane cukrem pudrem) i 2 bardzo duże talerze (bez cukru).



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!