Ciasto z kokosem na kruchym cieście

Kruche ciasto z pyszną, lekko wilgotną, masa kokosową. Idealna propozycja do weekendowej kawy.

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 mały proszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna

Masa:

  • 25 dkg kokosu
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 białek

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na pół. Jedną połowę ciasta owinąć w folię i schować do zamrażarki.

Masa: śmietanę, cukier, kokos wlać do garnka gotować 3 min. Masę wystudzić ubić białka dodawać do masy po 1 łyżce i mieszać. Wylać masę na ciasto i drugą schłodzoną część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Piec 45 min w 180 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!