Ciasto z czerstwego chleba

Często nie wiemy co zrobić z czerstwym chlebem, który nie jest już smaczny, a jednak żal go wyrzucać. To ciasto jest znakomitym pomysłem na jego wykorzystanie.

Składniki

  • 1l mleka
  • 500g czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 100g kakao
  • 100g nasion słonecznika + do posypania
  • 100g rodzynek
  • 100g miękkiego masła

Przygotowanie

  1. Czerstwy chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na całą noc.

  2. Do rozdrobnionego chleba dodać jajka, cukier, masło, słonecznik, rodzynki, cukier wanilinowy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kakao i jeszcze raz wymieszać.

  3. Ciasto przelać do tortownicy i piec ok 60-70 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!