Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś to idealna propozycja na domowe uroczystości. Na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopt:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję cukier i dalej ubijam. W osobnym naczyniu miksuję żółtka z proszkiem do pieczenia. Ubite na kogel-mogel żółtka dodaję do białka i łączę mikserem. Następnie przesiewam mąkę mieszając łyżką. Wylewam na dużą blachę posmarowaną margaryną, obsypaną bułką tartą i piekę 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnieciu dzielę na dwa. Zeskrobuję przypieczony wierzch. Nasączam placki.

Pianka:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3 galaretki niebieskie

1 galaretkę rozpuszczam według przepisu, odstawiam do stężenia. Kroję w kostkę. 2 galaretki rozpuszczam w 250 ml wrzątku, schładzam do temp. pokojowej. Mleko skondensowane miksuję przez około 3 minuty na najszybszych obrotach. Ma powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Następnie jednym ruchem wlewam ostudzone galaretki i miksuję na najwyższych obrotach do połączenia składników. Wrzucam galaretkę pokrojoną w kostkę i mieszam. Wlewam na biszkopt, przykrywam drugim biszkoptem. Do lodówki.

Wierzch:

  • 1 śmietana 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 śmietan-fix
  • jagody / borówka amerykańska
  • 1 galaretka rozpuszczona w 250 ml wody

Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Smaruję biszkopt. Posypuję jagodami. Wylewam lekko tężejącą galaretkę.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!