Ciasto ptasie mleczko

Pyszne i lekkie ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli. Jak będą puszyste to dodać cukier i nadal ubijać. Potem dodać żółtka i lekko wymieszać, a na końcu dodać mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec przez ok 20 min.

Masa:

  • 600 ml smietany 30%
  • 600 ml serka waniliowego
  • cukier waniliowy
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 ml wrzątku

Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Następnie ubić śmietanę gdy śmietana będzie ubita dodać serki waniliowe i cukier waniliowy i lekko wymieszać, a na koniec zimną galaretkę ale jeszcze płynną i wymieszać i wylać na zimny biszkopt i wstawić do lodówki.

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietany 30%

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wszystko wymieszać i rozprowadzić na cieście.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!