Ciasto piernikowa chmurka


Bardzo delikatne i lekkie ciasto, które szybko się robi i jest naprawdę pyszne. 

Składniki

Spód:

  • 200 g płatków kukurydzianych w cukrowej polewie
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 80 g masła

Masa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 500 g mascarpone
  • 200 g pierników
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki 32%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • migdały

Przygotowanie

Spód: 200 g płatków kukurydzianych w cukrowej polewie zmielić drobno, dodać 100 g mielonych orzechów włoskich i ok. 80 g masła. Wszystko wygnieść ręką do połączenia z masłem. Wyłożyć do tortownicy z papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w 170*, wystudzić. Spód można zrobić też bez pieczenia.

Masa: 200 g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej, wystudzoną wymieszać z 500 g mascarpone, lekko ubić mikserem. 200 g zwykłych twardych pierników bez nadzienia i polewy pokruszyć na drobne kawałki, wmieszać do masy. 1,5 łyżki żelatyny zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić. 200 g schłodzonej śmietany kremówki 32% ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. 2 łyżki wymieszać z letnią żelatyną, dodać do reszty, wymieszać. Śmietanę połączyć delikatnie z masą piernikową, wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać, schłodzić w lodówce do stężenia. Lekko stężałe ciasto posypać prażonymi płatkami migdałów.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!