Ciasto królowa śniegu


Królowa śniegu to ciasto, które zachwyca nie tylko swoim wyglądem ale także smakiem. Jest leciutkie i delikatne jak chmurka.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełna szkl. cukru
  • 4 łyżki oleju

Krem niebieski:

  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka niebieska
  • paczka delicji

Krem biały:

  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szkl. wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml. śmietany

Warstwa niebieska:

  • 2 galaretki niebieskie
  • 500 ml wody

Przygotowanie

Biszkopt: z podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Krem niebieski: ugotować budyń i do gorącego wsypać galaretkę. Wymieszać i wylać na upieczony biszkopt. Poczekać aż przestygnie i poukładać delicje.

Krem biały: Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą galaretkę. Wylać na poukładane delicje. Całość schłodzić.

Na wierzch wylać 2 galaretki niebieskie, schłodzić i udekorować śmietaną.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!