Ciasto drożdżowe z owocami

0
(0)

Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniały wypiek, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto pachnące, puszyste i przepyszne!

Składniki

Ciasto

  • 4 szkl mąki
  • pół szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 2/3 szkl mąki
  • 1/4 szkl cukru + cukier waniliowy
  • 50 g zimnego masła

Dodatkowo

  • dowolne owoce

Przygotowanie

Zrobić zaczyn z rozkruszonych drożdży + 1 łyżka cukru + pół szklanki mleka + 2 łyżki mąki (z odmierzonych). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do mąki dodać sól, rozbełtane jajka z cukrem, pozostałe mleko i wlać zaczyn, wyrobić ciasto ok. 5 min, dodać masło i wyrabiać kolejne 10 min. Odstawić do podwojenia objętości.

Ciasto przełożyć do blaszki (23×35), wyrównać i powciskać owoce, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30-40 min. Składniki na kruszonkę połączyć i posypać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. Piec 35-40 min.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!