
Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniały wypiek, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto pachnące, puszyste i przepyszne!
Składniki
Ciasto
- 4 szkl mąki
- pół szkl cukru
- 3 jajka
- 1 szkl ciepłego mleka
- 120 g rozpuszczonego masła
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta soli
Kruszonka
- 2/3 szkl mąki
- 1/4 szkl cukru + cukier waniliowy
- 50 g zimnego masła
Dodatkowo
- dowolne owoce
Przygotowanie
Zrobić zaczyn z rozkruszonych drożdży + 1 łyżka cukru + pół szklanki mleka + 2 łyżki mąki (z odmierzonych). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać sól, rozbełtane jajka z cukrem, pozostałe mleko i wlać zaczyn, wyrobić ciasto ok. 5 min, dodać masło i wyrabiać kolejne 10 min. Odstawić do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć do blaszki (23×35), wyrównać i powciskać owoce, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30-40 min. Składniki na kruszonkę połączyć i posypać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. Piec 35-40 min.