Ciasto cytrynka

Wilgotne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto cytrynowe.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 27 dkg cukru (14 łyżek)
  • 24 dkg mąki pszennej (z tego odsypać 3 łyżki i dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić na pianę, dodać żółtka wymieszane z wodą, miksować i dodać mąkę + proszek. Piec około 20 minut, 180*C (góra, dół). Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwie części.

Masa:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru + 1 łyżka
  • 1 kostka margaryny
  • 3 cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel cytrynowy

Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Dodać wodę, szklankę cukru i margarynę. To wszystko zagotować. Kisiel i 1 łyżkę cukru rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i dodać do syropu. Do tego wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszać, cały czas gotując aż nie będzie grudek.

Lekko ostudzoną masę wylać na 1 plaster biszkoptu, następnie przykryć drugim. Na górę lukier. U mnie sok z 1 cytryny ucierany z cukrem pudrem.
Dobrze schłodzić.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!