Drożdżowa choinka z makiem

Ta pyszna i efektowna drożdżowa choinka z makiem ozdobi Wasz świąteczny stół i na pewno zadowoli wszystkich gości!

Składniki:

  • 1kg mąki
  • 6 żółtek
  • 8 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • cukier waniliowy

MASA MAKOWA

  • 0,5 kg maku
  • 2-3 jajka
  • 15 dag masła
  • cukier według swojego uznania

Mak sparzyć, odcedzić 3-krotnie przemielać z cukrem, dodać żółtka, rozpuszczone wystudzone masło, olejek migdałowy, a na koniec ubić białka i dodać do maku i wymieszać.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadź z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaj do tego łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn odłóż na 10-15 minut, by podrósł. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, wlej do mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, a następnie zagnieć na gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na kształt wielkości blachy od piekarnika, odetnij brzegi tworząc trójkąt. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem, wyłóż masę makową, rozwałkuj drugi kawałek ciasta, postępuj jak z pierwszą częścią, rozwałkuj trzeci kawałek ciasta i przykryj masę makową. Na dole trójkąta wytnij z jednej i drugiej strony nie duże prostąkąty tworząc pień choinki. Nożem wytnij gałęzie choinki prostopadłe cięcia do pieńka i powykręcaj je na zewnątrz.

Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia i posmaruj roztrzepanym białkiem. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!