Brownie

4.8
(9)

brownie

Brownie to propozycja dla prawdziwych fanów czekolady. Ciasto jest niezwykle bogate w smaku, gęste i cudownie czekoladowe.

Składniki

Ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%)
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek

Polewa czekoladowa:

  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady (również użyłam z zawartością 70% kakao)

Przygotowanie

Połamaną na kawałki czekoladę roztopić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.

Oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać żółtka i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Do masy jajecznej dodać mąkę, stopniowo wlewając wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Mieszać szpatułką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia o średnicy 26 cm, a następnie zacisnąć obręcz. Wlać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut obserwując ciasto. Piekarnik ustawić na opcję “góra-dol” na 200 stopni.

Przygotować polewę czekoladową – połamaną w kostkę czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.

Ostudzone ciasto polać polewą.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!