Amerykańskie naleśniki

Przepis na amerykańskie naleśniki. Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące.

Składniki oraz sposób przygotowania

Składniki suche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie bezglutenowa)
  • 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki wymieszać w misce.

Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka lub maślanki
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie mokre wymieszać i dodać do suchych, na koniec wlać 2 łyżki rozpuszczonego masła.

Rozgrzać patelnię i smażyć na złoty kolor, przewracając na drugą stronę gdy pojawią się pęcherzyki.

Wskazówka: ciasto mieszać tylko do połączenia składników, nie za długo. Jeśli bedą jakieś grudki to tak zostawić. Mąkę najlepiej przesiać i wymieszać jeszcze rózgą z resztą suchych składników.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!