Pyszna i prosta zupa z kapusty oraz mięsa mielonego w sosie pomidorowym.
Składniki
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 pomidory
- mała główka kapusty
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- koperek
Przygotowanie
Do dużego garnka około (3litry) wkładamy drobno pokrojoną kapustę, następnie na patelni smażymy pokrojoną cebulkę z mięsem mielonym i doprawiamy przyprawami. Po podsmażeniu wrzucamy do garnka z kapustą. Wlewamy przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, kostkę rosołową oraz zaklepke z mąki. Całość zalewamy wodą, gotujemy do miękkości kapusty. Ja osobiście gotowałam w szybkowarze około 10 minut. Jak kto lubi wedle uznania, można na ostro doprawić przyprawami, można również dodać paczkę ryżu.