Przepis na pyszną zupę pieczarkową. Łatwa i szybka do zrobienia, a będzie smakowała całej rodzinie.
Składniki
- 1 ćwiartka z kurczaka lub kilka skrzydełek
- 2 l wody
- 2 niewielkie marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki
- lubczyk
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kurczaka gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Po 20 min dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki, gotujemy jeszcze ok. 15 min. W tym czasie na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Większe pokroić, malutkie można dać w całości. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do zrumienienia. Mięsko obieramy z kości i dajemy do zupy razem z pieczarkami i jeszcze kilka minut gotujemy. Wyłączamy grzanie, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koperek i zaprawiamy śmietanką.