Zupa pieczarkowa

5
(5)

Zupa pieczarkowa

Przepis na pyszną zupę pieczarkową. Łatwa i szybka do zrobienia, a będzie smakowała całej rodzinie.

Składniki

  • 1 ćwiartka z kurczaka lub kilka skrzydełek
  • 2 l wody
  • 2 niewielkie marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kurczaka gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Po 20 min dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki, gotujemy jeszcze ok. 15 min. W tym czasie na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Większe pokroić, malutkie można dać w całości. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do zrumienienia. Mięsko obieramy z kości i dajemy do zupy razem z pieczarkami i jeszcze kilka minut gotujemy. Wyłączamy grzanie, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koperek i zaprawiamy śmietanką.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!