Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to pyszna i prosta propozycja na obiad jednogarnkowy z piekarnika.
Składniki
- 500 g makaronu kolanka ugotowanego
- 1 cebula
- tacka pieczarek
- 1 papryka
- czosnek
- 500g mięsa mielonego
- ser żółty ok. 20-30 dag
- przecier pomidorowy 400g
- ostra papryka
- zioła prowansalskie
- łyżka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulkę kroje w piórka, podsmażam i dodaje po kolei pokrojone pieczarki, paprykę pokrojoną w kosteczkę i czosnek pokrojony na paseczki cieniutko. Przyprawiam pieprzem i ostrą papryką.
Oddzielnie podsmażam mięso z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi ale majeranek tez może być. Na koniec dodaje przecier pomidorowy ok. 400 gram i czekam aż się lekko zagotuje. Ja dodaje łyżkę cukru bo trochę kwaśne.
Na blaszkę kładę papier do pieczenia i układam warstwowo: makaron, pieczarki z papryką, mięso, makaron i starty ser. Piekę w 180° 15 minut.