Wilgotny i puszysty murzynek

4.7
(12)

murzynek

Murzynek z tego przepisu jest bardzo wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę, kakao, mleko i cukier przekładamy do rondla i rozpuszczamy na małym ogniu. Trzeba odlać pół szklanki resztę wystudzić. Do wystudzone masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite białka. Masę przekładamy do keksówki wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy około 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu nakłuwam ciasto i nasączam odlaną masą. Smacznego!


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 12

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!