Węgierski langosz

4.8
(6)

Węgierski langosz

Niezwykle prosty i przepyszny placek węgierski, który zrobisz dosłownie z kilku składników.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 200 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól, olej i zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na 5 części, każdą formujemy na dosyć cienki placek i smażymy na głębokim oleju do zrozumienia z obydwu stron. Podajemy ze śmietaną i żółtym serem i szczypiorkiem lub masłem wymieszanym z czosnkiem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!