Tradycyjne chrupiące faworki

5
(1)

Tradycyjne chrupiące faworki

Chrupiące, kruche i delikatne faworki, które zawsze się udają. Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 250 ml piwa
  • szczypta soli himalajskiej
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wbijamy do środka żółtka, wsypujemy cukier, szczyptę soli i siekamy nożem. Następnie dodajemy schłodzone masło i energicznie zagniatamy rękami, dolewając piwo tak, aby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je bez trudu wyciągać i rozciągać. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy tradycyjne faworki i zawijamy je. Smażymy natychmiast w rozgrzanym głębokim tłuszcz. Dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy gotowe cukrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!