Chrupiące, kruche i delikatne faworki, które zawsze się udają. Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka masła roślinnego
- 250 ml piwa
- szczypta soli himalajskiej
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wbijamy do środka żółtka, wsypujemy cukier, szczyptę soli i siekamy nożem. Następnie dodajemy schłodzone masło i energicznie zagniatamy rękami, dolewając piwo tak, aby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je bez trudu wyciągać i rozciągać. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy tradycyjne faworki i zawijamy je. Smażymy natychmiast w rozgrzanym głębokim tłuszcz. Dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy gotowe cukrem.