Przepis na szarlotkę ze śliwkami i kruszonką. Bardzo smaczne połączenie jabłek i śliwek w kruchym cieście.
Składniki
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3 jabłka
- 0.5 kg śliwek
- 0.5 szklanki mleka
Kruszonka
- 150 gram masła
- 0.5 szklanki mąki
- 0.5 szklanki cukru
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy mleko. Ciasto wylewamy na blaszkę.
Obieramy jabłka i śliwki wykładamy na blachę na przemian.
Masło mąkę i cukier zagniatamy i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!