Delikatne i szybkie w wykonaniu ciasto, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto
- 250 g masła / zimnego
- 3 szkl. mąki
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki śmietany 12 %
- 1,5 kg jabłek + łyżeczka cynamonu + 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Pozostawić do odpoczynku.
W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do rondla wraz z cukrem i cynamonem, podsmażyć, aż jabłka zmiękną. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Wysmarować foremkę masłem i posypać bułką tartą. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno foremki, na to wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 °C 60 min.
Lukier: szklanka cukru pudru i pół soku z cytryny.