Szarlotka z budyniem czyli super proste i pyszne ciasto kruche połączone z lekko uprażonymi jabłkami i solidną warstwą gęstego budyniu.
Składniki
Ciasto:
- 3 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 masło
- 1 szkl cukru
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek
- cynamon
- odrobina cukru
- 2 budynie waniliowe
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść i na pół godz. do lodówki. Potem 3/4 ciasta wyklejamy dno tortownicy.
1 kg jabłek obrać, pokroić, posypać cynamonem, odrobiną cukru jak kwaśne i na patelnię lekko podprażyć. Potem wyłożyć na ciasto które lekko nakułam widelcem.
Ugotować 2 budynie waniliowe wg przepisu. Gorące wylać na jabłka. Zetrzeć pozostałą część ciasta i do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piec 1 godzinę.