Przepis na pyszny dodatek do chleba – domowy smalec z wędzonym boczkiem.
Składniki
- 1 kg słoniny (mielonej)
- 500g wędzonego boczku
- 3 duże cebule
- sól
- pieprz
- magii
Wykonanie
Słoninę wytapiamy na głebokiej patelni na wolnym ogniu. Ja wytapiałam ok. 4 godzin. Robimy to tak długo, aż skwarki nabiorą złocistego, apetycznego kolorku. Boczek oraz cebulkę kroimy w małe kosteczki. Dodajemy do wytopionej słoniny i trzymamy to dalej na wolnym ogniu ok 30-45 min (cebulka ma się podsmażyć – nie być brązowa). Dodajemy półtora łyżeczki soli, 2 łyżeczki magii, oraz półtora łyżeczki pieprzu czarnego. Wyłączyć ogień. Zostawić do wystygnięcia. Przelać do słoikow i ich nie zamykać. Gdy już temperatura odpowiednio opadnie to można dać do lodówki.