Sernik ze złotą rosą

4.5
(12)

Sernik ze złotą rosą

Smaczny sernik na kruchym spodzie z bezą na wierzchu. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu, tworzą się złote kropelki.

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 3 szklanki mleka

Dodatkowo

  • 1 szklanka cukru do piany z białek

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Pozostałe białka zostawiamy.

Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę rozkładamy zagniecione ciasto i nakłuwamy widelcem.

Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski i miksujemy do powstania jednolitej masy. Pozostałe białka dorzucamy do poprzednich i wkładamy do lodówki. Masę wylewamy na ciasto w blasze i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 1 godzinę.

5 minut przed upłynięciem tego czasu ubijamy pozostałe białka ze szczyptą soli. Gdy piana już sztywna po trochu dodajemy cukier nadal miksując.

Wyciągamy ciasto, na gorące nakładamy ubitą pianę i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 12-15 min do lekkiego zarumienienia.

Wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy w chłodne miejsce np. na zimne kafelki na podłodze. Rosa pojawi się sama.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 12

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!