Smaczny sernik na kruchym spodzie z bezą na wierzchu. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu, tworzą się złote kropelki.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka smalcu
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 3 szklanki mleka
Dodatkowo
- 1 szklanka cukru do piany z białek
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Pozostałe białka zostawiamy.
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę rozkładamy zagniecione ciasto i nakłuwamy widelcem.
Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski i miksujemy do powstania jednolitej masy. Pozostałe białka dorzucamy do poprzednich i wkładamy do lodówki. Masę wylewamy na ciasto w blasze i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 1 godzinę.
5 minut przed upłynięciem tego czasu ubijamy pozostałe białka ze szczyptą soli. Gdy piana już sztywna po trochu dodajemy cukier nadal miksując.
Wyciągamy ciasto, na gorące nakładamy ubitą pianę i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 12-15 min do lekkiego zarumienienia.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy w chłodne miejsce np. na zimne kafelki na podłodze. Rosa pojawi się sama.