Przepyszny sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Składniki przygotujesz w 15 minut!
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 dużych jajek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- szczypta soli
- sok i starta skórka z wyparzonej cytryny
Przygotowanie
Do misy miksera przekładamy żółtka, ser z wiaderka, proszek budyniowy, mleko skondensowane oraz sok i skórkę z otartej cytryny.
Całość miksujemy na wolnych obrotach przez około 10 minut.
W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli.
Mikser wyłączamy, dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni, sernik przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy kolejne 40 minut.
Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
Zimny oprószamy cukrem pudrem.