Przepis na sernik z michałkami i białą czekoladą. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji.
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g michałków
- 2 białe czekolady
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 200 ml śmietany 30 %
- czubata łyżka masła orzechowego
Polewa:
- czekolada biała
- 6 michałków
- trochę śmietany
Przygotowanie
Śmietanę doprowadzam do granicy wrzenia (ale nie gotuję!), ściągam z ognia i dodaję pokrojone michałki i czekoladę, mieszam, żeby się rozpuściło. Odstawiam do przestygnięcia. Ser z resztą składników miksuje na wolnych obrotach, dodaję przestudzoną masę. Wlewam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 80 minut w 170 stopniach, obok stawiam naczynko z wodą.
Polewa: składniki rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam przestudzony sernik. Na wierzch kładę pozostałe michałki.