Puszysty sernik rozpływający się w ustach niczym pianka. Idealny na codzień i od święta.
Składniki oraz sposób przygotowania
Kruche ciasto na spód:
- 300g mąki
- 100g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku
- 1 łyżka śmietany 18%
- 4 łyżki cukru pudru
Wszystko razem zagnieść, rozwałkować na blachę 23 cm na 23 cm, formując delikatnie brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut.
Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku
- 1 budyń waniliowy z Dr. Oetkera
- 1/3 szkl oleju
- 3/4 szkl cukru pudru
- 8 żółtek plus 5 żółtek (od białek z piany z wierzchu)
- 1 cukier waniliowy
Żółtka z cukrami dobrze utrzeć, dodać ser, budyń, olej i dobrze zmiksować. Następnie ubić pianę z 8 białek, dodać do masy i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wyłożyć na ciasto i piec w 180 stopniach góra/dół przez godzinę.
Przed końcem pieczenia ubić pianę z 5 białek, dodać tyle cukru zwykłego żeby piana była sztywna (ja dodaje na oko) i wyłożyć na ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika na 7 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 15 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i niech jeszcze ciasto w nim postoi ok. 30 minut. Nie obkrawam nigdy boków, zazwyczaj mi nie opada. Ciasto jest puszyste i delikatne.