Sernik na spodzie z Oreo, z czekoladowym ganache oraz malinami

4
(1)

Przepis na sernik na spodzie z Oreo, z czekoladowym ganache oraz malinami. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, aczkolwiek jest warte zachodu!

Składniki

Składniki na spód Oreo:

  • 20 ciasteczek Oreo (ja dałam razem z nadzieniem, ale można dać same ciasteczka)
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła

Składniki na sernik:

  • 900 gram serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
  • 4 duże jajka
  • 150 gram cukru
  • 125 ml gęstej śmietany lub greckiego jogurtu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub malinowego

Składniki na ganache:

  • 225 gram czekolady (gorzka plus mleczna)
  • 125 ml śmietanki 30%
  • maliny lub inne owoce do dekoracji

Przygotowanie

SPÓD OREO:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. W robocie kuchennym rozdrabniamy ciasteczka oreo wraz z cukrem. Dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia się składników.

Gotową masę wykładamy na tortownicę ( 23 cm), po czym wkładamy do pieca na 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

SERNIK:
(piekarnik – 165 C)
Ser miksujemy wraz z cukrem oraz śmietaną/jogurtem, aż do połączenia się składników, około 2 minuty. Wbijamy po jednym jajku, czekając za każdym razem aż połączy się z masą serową, dodajemy ekstrakt.

Gotową masę przelewamy do ostudzonego spodu Oreo. Boki oraz spód tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową, następnie wstawiamy tortownicę do większej brytfanki/formy. Wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (165 C). Pieczemy przez 60 minut.

Po 60 minutach, sernika NIE WYJMUJEMY z pieca. Pozostawiamy na kolejne 60 min z uchylonymi drzwiczkami. Odstawiamy do wystygnięcia.

CZEKOLADOWE GANACHE:
Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i przekładamy do metalowej miseczki.
Śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy delikatnie do momentu gdy na bokach zaczną pojawiać się bąbelki. Przelewamy do naszej czekolady oraz mieszamy trzepaczką aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy.

Odstawiamy by lekko przestygło (nie całkiem), następnie przekładamy ganache na sernik. Dekorujemy malinami lub innymi owocami. Można delikatnie posypać cukrem pudrem.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!