Przepis na sernik na spodzie z Oreo, z czekoladowym ganache oraz malinami. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, aczkolwiek jest warte zachodu!
Składniki
Składniki na spód Oreo:
- 20 ciasteczek Oreo (ja dałam razem z nadzieniem, ale można dać same ciasteczka)
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
Składniki na sernik:
- 900 gram serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
- 4 duże jajka
- 150 gram cukru
- 125 ml gęstej śmietany lub greckiego jogurtu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub malinowego
Składniki na ganache:
- 225 gram czekolady (gorzka plus mleczna)
- 125 ml śmietanki 30%
- maliny lub inne owoce do dekoracji
Przygotowanie
SPÓD OREO:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. W robocie kuchennym rozdrabniamy ciasteczka oreo wraz z cukrem. Dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia się składników.
Gotową masę wykładamy na tortownicę ( 23 cm), po czym wkładamy do pieca na 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
SERNIK:
(piekarnik – 165 C)
Ser miksujemy wraz z cukrem oraz śmietaną/jogurtem, aż do połączenia się składników, około 2 minuty. Wbijamy po jednym jajku, czekając za każdym razem aż połączy się z masą serową, dodajemy ekstrakt.
Gotową masę przelewamy do ostudzonego spodu Oreo. Boki oraz spód tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową, następnie wstawiamy tortownicę do większej brytfanki/formy. Wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (165 C). Pieczemy przez 60 minut.
Po 60 minutach, sernika NIE WYJMUJEMY z pieca. Pozostawiamy na kolejne 60 min z uchylonymi drzwiczkami. Odstawiamy do wystygnięcia.
CZEKOLADOWE GANACHE:
Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i przekładamy do metalowej miseczki.
Śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy delikatnie do momentu gdy na bokach zaczną pojawiać się bąbelki. Przelewamy do naszej czekolady oraz mieszamy trzepaczką aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy.
Odstawiamy by lekko przestygło (nie całkiem), następnie przekładamy ganache na sernik. Dekorujemy malinami lub innymi owocami. Można delikatnie posypać cukrem pudrem.