Przepis na puszysty sernik na kruchym spodzie. Wygląda efektownie i świetnie smakuje. Idealny na przyjęcia rodzinne.
Składniki i sposób przygotowania
Kruche ciasto
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- pół kostki margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki dobrze zagnieść i wyłożyć na blaszce (38×26) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180° C (góra -dół).
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 8 żółtek
- szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe (po 40 g)
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 cukry wanilinowe
Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć dobrze żółtka z cukrem mikserem, po czym dodawać stopniowo ser i miksować. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko na niskich obrotach rozrobić.
Białka ubić ze szczyptą soli, gdy już będą gotowe dodać je do masy serowej i delikatnie szpatułką wymieszać.
Gotową masę wylać na kruchy spod i piec w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 170 ° C (góra-dół).