Sernik czekoladowy

5
(2)

Sernik czekoladowy

Rewelacyjny i niesamowicie pyszny sernik czekoladowy, który pokochacie od pierwszego gryzka.

Składniki oraz sposób przygotowania

Spód:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl. cukru
  • 1 kostka margaryny/masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 żółtka (białka pójdą do masy)

Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Masa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jaj + te 2 białka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 budyń śmietankowy

Jaja ubić z cukrem na puch, dodać olej, budyń i na końcu ser (masa może być bardzo rzadka).
Ciasto z lodówki wyłożyć na blaszce z papierem, na to wylać masę i piec około 1h 10 min w 170 C.

Polewa:

1 tabliczka mlecznej czekolady + 50 g masła + odrobina śmietanki 30% rozpuścić i wylać na ostudzony sernik.

0,5 tabliczki białej czekolady rozpuścić i polać po całości.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!