Rewelacyjny i niesamowicie pyszny sernik czekoladowy, który pokochacie od pierwszego gryzka.
Składniki oraz sposób przygotowania
Spód:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szkl. cukru
- 1 kostka margaryny/masła
- 5 łyżek kakao
- 2 żółtka (białka pójdą do masy)
Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Masa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jaj + te 2 białka
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. oleju
- 1 budyń śmietankowy
Jaja ubić z cukrem na puch, dodać olej, budyń i na końcu ser (masa może być bardzo rzadka).
Ciasto z lodówki wyłożyć na blaszce z papierem, na to wylać masę i piec około 1h 10 min w 170 C.
Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady + 50 g masła + odrobina śmietanki 30% rozpuścić i wylać na ostudzony sernik.
0,5 tabliczki białej czekolady rozpuścić i polać po całości.