Treściwa, bogata w składniki i doprawiona pysznym sosem. Sałatka idealna na imprezę.
Składniki
- 500g mięsa mielonego
- cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- fasola czerwona
- 500g pieczarek
- pół kapusty pekińskiej
- puszka kukurydzy
- 100g żółtego sera
- 3 pomidory
- chipsy nachos
- sól
- pieprz
- oregano
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 400 ml jogurtu naturalnego
- ketchup do smaku
Przygotowanie
500g mięsa mielonego podpiekamy z cebulą na oleju, dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przyprawy sól, pieprz, oregano i odcedzoną fasole czerwoną. Dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Na drugiej patelni podpiekamy pół kilo poszatkowanych pieczarek, doprawiamy do smaku, studzimy. Pół kapusty pekińskiej drobno kroimy. Na dno przezroczystej miski kładziemy kapustę, na to mięso mielone, następnie pieczarki, kukurydzę z puszki, ketchup, 100g startego żółtego sera i 3 pokrojone pomidory. Sałatkę polewamy sosem majonezowym. Wokół miski układamy ozdobnie całe chipsy nachos, a na wierzch posypujemy reszta pokruszonych chipsów.