Rolada jabłkowa

5
(1)

Rolada jabłkowa

Delikatna i smaczna biszkoptowa rolada jabłkowa. Prosta do wykonania, z ogólnie dostępnych składników.

Składniki

  • 5 jajek
  • 10 dag cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 4 łyżki cukru do jabłek

Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i smażyć do utraty soku. Rozmieszać galaretkę w wrzącej wodzie, wlać do przesmażonych jabłek, wymieszać, odstawić w zimne miejsce żeby jabłka stężały. Następnie przygotować ciasto z odzielonych od białek i utartych z cukrem żółtek. Do utartych żółtek na puszysto wmieszać łyżką budynie z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianą z białek. Ciasto wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 10/15 min. Stężałe jabłka wyłożyć na wychłodzone ciasto, zrolować i gotowe.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!