Delikatna i smaczna biszkoptowa rolada jabłkowa. Prosta do wykonania, z ogólnie dostępnych składników.
Składniki
- 5 jajek
- 10 dag cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
- 1 szklanka wrzącej wody
- 4 łyżki cukru do jabłek
Przygotowanie
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i smażyć do utraty soku. Rozmieszać galaretkę w wrzącej wodzie, wlać do przesmażonych jabłek, wymieszać, odstawić w zimne miejsce żeby jabłka stężały. Następnie przygotować ciasto z odzielonych od białek i utartych z cukrem żółtek. Do utartych żółtek na puszysto wmieszać łyżką budynie z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianą z białek. Ciasto wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 10/15 min. Stężałe jabłka wyłożyć na wychłodzone ciasto, zrolować i gotowe.