Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na domowe rogaliki drożdżowe to gorąco polecam je wypróbować.
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 1szkl mleka
- 1/2 kostki drożdży (5dkg)
- 1/4 kostki margaryny lub masła
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- marmolada
Przygotowanie
Margarynę rozpuścić. Mleko delikatnie podgrzać, wsypać cukier i drożdże, wymieszać. Po 10 minutach do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka, olej, margarynę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić szybko ciasto. Wstawić do lodówki na 40 minut. Uważać by nie uciekło. Ciasto podzielić na 3 lub 4 części, rozwałkować, ponacinać w trojkąty. Nakładać marmoladę i zwijać. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez 15-20 minut do zrumienienia w 175 C.