Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką. Puszyste, wyrośnięte i przepyszne ciasto do popołudniowej kawy.
Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- 1,5 szkl cukru
- 1,5 szkl maślanki
- 1 szkl oleju
- 4 szkl mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 0,5 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
- 30 g margaryny
Dodatkowo
- ok. 1 kg rabarbaru
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem, dodać maślankę i olej. Po wymieszaniu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę, ułożyć owoce w moim przypadku rabarbar.
Kruszonka: Składniki rozdrobnić jak na kruszonkę, posypać na owoce i do piekarnika na 180 stopni na ok. 45-50 min.