Pyszne, delikatne i pełne soczystych owoców ciasto ze śliwkami. Zawsze wychodzi i cudownie smakuje.
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 1 kostka masła 250 g
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Dodatkowo
- śliwki
- 6 białek + 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie na ciasto, które dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta, druga 1/3 ciasta). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a większą częścią wykładamy dno blaszki, nakłuwamy ciasto widelcem, by za wysoko nie urosło i podpiekamy ok. 10 min w piekarniku na 180 stopni. Na takie ciasto układamy wypestkowane, pokrojone śliwki, na które nakładamy ubitą pianę z 6 białek i 1/2 szklanki cukru. Na samej górze ścieramy na tarce drugą część ciasta i pieczemy 30 min. w 180 stopniach.