Pyszne, delikatne i pełne soczystych owoców ciasto ze śliwkami. Idealne ciasto dla początkujących i nie tylko.
Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- masło 200 g
- 1/2 szkl mleka
- niepełną szkl. zwykłego cukru
- 1 kg śliwek wypestkowanych
Przygotowanie
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do naczynia wbić jajka, dodać rozpuszczone masło, mleko i cukier. Zmiksować na puszystą masę, a następnie dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, połączyć w jedną masę, która powinna być lekko lejąca. Wylać na blaszkę (35 na 25), wyrównać łyżką ciasto, poukładać wypestkowane śliwki, skórką w kierunku ciasta. Piec około 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.