Prosta i smaczna szarlotka na kruchym cieście. Idealny wypiek na różne okazje.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 jajka
- łyżka gęstej śmietany
- 250 g masła
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wkroić masło, dodać 4 żółtka i łyżkę śmietany. Zagnieść ciasto. 3/4 ciasta wykleić w blaszce razem z bokami, resztę włożyć do zamrażalnika.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przesmażyć krótko na patelni z cynamonem i cukrem waniliowym.
Z białek, mąki ziemniaczanej i cukru pudru ubić pianę.
Ostudzone jabłka wyłożyć na ciasto. Na Jabłka piane z białek.
Na pianę zetrzeć na tarce resztę schłodzonego ciasta.
Piec w 180 C około 50 minut
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.