Bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto, a do tego pyszne i puszyste! Idealne do filiżanki kawy.
Składniki
- 1 kubek małego jogurtu naturalnego (180-190g)
- 3 kubki mąki
- 1 kubek oleju
- 3 jajka
- 1 kubek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ulubione owoce (ja użyłam borówek)
Przygotowanie
Jogurt przelać do miski, umyć kubeczek. Odmierzyć 3 kubeczki po jogurcie mąki i przesiać do miski. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Owoce umyć i w razie potrzeby pokroić na cząstki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 175°C.
Blaszkę (25×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Można wierzch ciasta dodatkowo wyłożyć owocami.
Piec 40-45 min bez termoobiegu do “suchego patyczka”. Wyjąć po upieczeniu z piekarnika i wystudzić.