Ogórki w musztardzie francuskiej

4
(2)

Ogórki w musztardzie francuskiej

Sprawdzony przepis na jedną z ciekawszych wersji ogórków w słoikach na zimę.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ogórki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na krzyż, aby wyszły nam cztery podłużne kawałki. Upychamy w słoiki, uprzednio dodając 2-3 listki laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 6-7 kuleczek czarnego pieprzu.

Zalewa na 8 kg ogórków. W zależności również od wielkości słoików.

  • 2 litry przegotowanej gorącej wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 12 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 5 płaskich łyżeczek soli

Wszystko gotujemy w garnku około 10-15 minut i zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!