Ogórki po watykańsku

3.4
(7)

Ogórki po watykańsku

Pyszny przepis na ogórki po watykańsku. Jeden nietypowy dodatek zmienia smak całej zalewy.

Składniki

  • 5 kg ogórków – pokroić w grube plastry i zasolić (2 łyżeczki soli)
  • rodzynki
  • pieprz czarny w ziarnach
  • koper

ZALEWA

  • 1 kg cukru
  • 0,5 l octu
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie

Odlewamy wodę z zasolonych ogórków. Składniki na zalewę łączymy, podgrzewamy i zalewamy ogórki na pół godziny. Do słoików wkładamy po 15 rodzynek, 10 ziaren pieprzu i koper. Wkładamy ogórki i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 5-8 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.4 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!