Prosty w przygotowaniu domowy chleb pieczony w garnku. Puszysty w środku, chrupiący z zewnątrz.
Składniki
- 0,5 kg mąki (u mnie mieszanka tortowej 0,2 kg + 0,3 kg mąki 650)
- łyżka soli
- łyżka cukru
- 400 ml wody ciepłej
- 8 g drożdży suchych
Przygotowanie
Drożdże, cukier i wodę wymieszać i poczekać aż drożdże zaczną bąbelkować. Do mąki dodać sól.
Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
W piekarniku nagrzać naczynie z przykrywką w temp. 240 C. Ja natarłam naczynie oliwą.
Wyjąc ciasto i przełożyć kilka razy, by nadać kształt. Nie trzeba zagniatać, jest dość kleiste, tylko przełożyć kilka razy i nadać kształt. Na wierzchu naciąć wzorek według uznania. Włożyć do nagrzanego naczynia i piec ok. 30 min pod przykryciem, zdjąć przykrywkę i piec 10 min bez. Smacznego!