Taki mleczny i kolorowy deser to świetna przekąska na letnie upalne dni. Dobrze schłodzony będzie rozchwytywany przez dzieci i dorosłych.
Składniki
- 4 opakowania kolorowych galaretek
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
Przygotowanie
Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w 350 ml gorącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie galaretki kroimy w kosteczkę, mieszamy kolory i umieszczamy w formie.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Mleko skondensowane mieszamy ze śmietanką, lekko ubijamy dodając cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. Masę łączymy z żelatyną i od razu zalewamy galaretki.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy deser zastygnie, wyjmujemy go z formy i kroimy.