Ciasto Milky Way bez pieczenia to ekspresowy i pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200g masła
- 3,5 szkl. mleka w proszku
- około 50-60 herbatników ciemnych
Polewa:
- 100g czekolady mlecznej
- 50g czekolady gorzkiej
- 100ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Do garnka wlewam 3/4 szkl. mleka dodaje cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowuje i odstawiam do wystudzenia. 200g masła miksuję na puch (musi być miękkie) i porcjami dodaje mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksuję. Blachę wykladam folią lub papierem. Układam herbatniki. Na to masę znów herbatniki znów masę znów herbatniki. Odstawiam blachę robię polewę. 100ml śmietanki wlewam do garnka i jak zaczyna bulgotać zestawiam z ognia i wkładam czekoladę, mieszam aż się rozpuści. Polewam herbatniki i odstawiam ciasto na około 2-3h.