Kruche ciasto z masą kajmakową, bezą i migdałami. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach.
Składniki
Ciasto
- 5 szklanek mąki pszennej
- 500 g margaryny
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- migdały w płatkach
Krem
- puszka masy kajmakowej
- kostka masła
Przygotowanie
Składniki na ciasto wysiekać, zlepić, podzielić na 3 części i każdą osobno wyłożyć na blaszkę, wylepić. Składniki na bezę ubić na parze i też podzielić na 3 części. Do jednej części bezy dodać migdały i wymieszać. Na każde ciasto dodać bezę i piec w temp. 180 stopni, u mnie ok. 40 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta. Masło utrzeć z masą kajmakową na puszysty krem, podzielić go na pół, przełożyć placki. Placek z bezą z migdałami dać na wierzch. Smacznego!