Leśny mech na dużą blachę

4
(24)

Leśny mech na dużą blachę

Przepis na ciasto leśny mech, w wersji na dużą blachę. Idealny wypiek na święta i inne wyjątkowe okazje.

Składniki

Ciasto

  • 2 opak. szpinaku świeżego
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 3 szkl mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukry. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i jeszcze chwile ubijać. Szpinak zblendować z olejem. Dodać do masy jajecznej, na niskich obrotach wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temp. 170 st. Ciasto wystudzić, podzielić na 2 części. Górę ciasta drobno pokruszyć. Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksować do uzyskania puszystej masy. Wyłożyć na spód ciasta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować owocami.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 24

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!