Pyszne, lekkie i łatwe ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 10 białek
- 1,5 szklanki cukru
- ziarna wanilii lub aromat waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny
Dodatkowo:
- śmietana 36% 200 ml
- 100 g serka mascarpone
- tabliczka czekolady
- 2 łyżek masła
Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 180 C. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym lub innym kwaśnym dżemem.
Masa: Ubić białka z cukrem i wanilią, powoli wlewać wystudzoną żelatynę, 1/4 masy odłożyć i zmieszać z kakao. Wylać na biszkopt najpierw białą a potem ciemna masę.
Na wierzch ubić śmietanę 36% 200 ml + 100 g serka mascarpone.
Polewę zrobiłam z tabliczki czekolady i 2 łyżek masła. Ozdobić według uznania.