Szybkie, mało pracochłonne ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym na herbatnikach.
Składniki
- 350 g herbatników
- masa kajmakowa
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- litr mleka
- 6 łyżek cukru
- kostka masła
- dowolne orzechy do posypania ciasta – ja mam fistaszki
Przygotowanie
Na blachę wykładamy warstwę herbatników. Smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Gotujemy budyń – w szklance rozpuszczamy budyń z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkiem – wszystko roztrzepujemy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą ciastek i smarujemy pozostałą częścią masy kajmakowej. Wierzch posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki i jemy kolejnego dnia. Pychota. Smacznego!