Krówka bez pieczenia

4.4
(13)

Szybkie, mało pracochłonne ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym na herbatnikach.

Składniki

  • 350 g herbatników
  • masa kajmakowa
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • litr mleka
  • 6 łyżek cukru
  • kostka masła
  • dowolne orzechy do posypania ciasta – ja mam fistaszki

Przygotowanie

Na blachę wykładamy warstwę herbatników. Smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Gotujemy budyń – w szklance rozpuszczamy budyń z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkiem – wszystko roztrzepujemy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą ciastek i smarujemy pozostałą częścią masy kajmakowej. Wierzch posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki i jemy kolejnego dnia. Pychota. Smacznego!



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 13

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!