Przepis na ciasto o królewskiej nazwie, które pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szkl mąki tortowej
- 1/3 szkl ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl drobnego cukru
- 2 łyżki zimnej wody
Ubij lekko białka, tak żeby były spienione nie na sztywno, wtedy dodawaj po jednej łyżce cukru i ubijaj aż się rozpuści (każdą łyżkę cukru ubijaj 5 min). Następnie dodaj żółtka połącz z białkami, wtedy wlej 2 łyżki wody, wymieszaj. Mąki wymieszaj z proszkiem i przesiej przez sitko. Dodawaj po 2 łyżki i delikatnie połącz z masą jajeczną (nie mikserem) szpatułką, tak żeby nie było grudek. Piekarnik musisz nagrzać wcześniej do 175 st. Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem tylko dno, nie smarować boków i wstaw do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu. Grzałka góra dół. Piecz 35 – 40 min do suchego patyczka. Możesz sprawdzić dopiero po 20 min. Jak biszkopt będzie upieczony wyjąć z piekarnika i z wysokości 40 cm rzucić na stół. Nie bój się tak trzeba.
Ciasto miodowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 150 g margaryny rozpuszczonej
- 1 jajo
Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Krem:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 1 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cukry waniliowe
W szklance mleka dokładnie roztrzepujemy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na gorące wlewamy roztwór mąk. Gotujemy do zgęstnienia, stale mieszając.
Przełożenie: pół gorącej masy wykładamy na placek miodowy, na masę kładziemy biszkopt i wylewamy resztę masy. Przykrywamy krem drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą.