Chrupiące kotleciki z gotowanego kalafiora. Pomysł na szybki i pyszny obiad!
Składniki
- kalafior
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- kurkuma
- papryka ostra i słodka
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ugotować kalafiora w osolonej wodzie (ja dzielę je w różyczki i dopiero wkładam do gotującej wody) podsmażyć jedną cebulkę i 3 ząbki czosnku (wcześniej kroje wszystko w drobną kostkę). Po ugotowaniu kalafiora rozdrabniam widelcem, dodaje podsmażoną cebulkę i czosnek, 2 całe jajka, 4 łyżki bułki tartej (w zależności od konsystencji masy) oraz pieprz, sól, kurkumę, paprykę słodką i ostrą. Formuje kulki, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju na złoty kolor.