Galaretkowiec to bardzo prosty i szybki przepis na deser, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki
- 3 szkl mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 kopiaste łyżki żelatyny
- 3-4 galaretki o różnych kolorach
Przygotowanie
Każdą galaretkę rozpuścić w 400 ml wody.
Galaretki schłodzić w lodówce aż całkowicie się zetną. Po tym czasie pokroić w drobną kostkę i wszystkie kolory
wymieszać w jednej misce. Ja galaretki zrobiłam wieczorem i do rana mi stężały, więc nie musiałam czekać.
Do garnka wlać mleko i wsypać 2 rodzaje cukru. Podgrzewać na małym ogniu. Gdy mieszanka zacznie wrzeć
od razu zdjąć ją z ognia i wsypać żelatynę. Następnie energicznie wymieszać do jej rozpuszczenia i wystudzić.
Gdy będzie całkowicie zimna wlać ją do kolorowych galaretek i wymieszać. Masa będzie bardzo szybko tężeć
więc od razu wylewamy ją do niezbyt dużej formy/blaszki. Jeśli nie jest ona silikonowa wtedy należy wyłożyć ją
folią spożywczą. Ja użyłam keksówki. Im mniejsza forma, tym wyższy galaretkowiec.